AKADÁLYMENTESÍTETT INFORMÁCIÓK TISZAÚJVÁROS

Elérhetőség

 

Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi u. 2.

Telefon/Fax: 49/542-004

E-mai: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Nyitva tartás

 

Derkovits Művelődési Központ

Hétfő: 8.00-20.00

Kedd: 8.00-20.00

Szerda: 8.00-21.00

Csütörtök: 8.00-20.00

Péntek: 8.00-20.00

Szombat, vasárnap: 16.00-20.00

 

Tiszaszederkényi Művelődési Ház

Hétfő: 8.00-16.00

Kedd: 10:00-18:00

Szerda: 8:00-16:00

Csütörtök: 8:00-16:00

Péntek: 10:00-18:00

Szombat, vasárnap: Zárva


Rendezvények:

 

VÁROSI NAGYRENDEZVÉNYEK

 

A Magyar Kultúra Napja

Március 15.

Képzőművészeti alkotótábor

Majális

Legyen Szederkény vendége

A tánc világnapja

Gyerek- és családi nap

A biztonság napja

Tavaszi Fesztivál

Ötvenhatos Vértanuk Napja

Buliszombat

Szent István Nap

Színház Határok Nélkül

Szederkényi Ősz

Október 23.

Mikulástól-Karácsonyig

Szederkényi Gyertyagyújtás


Szolgáltatások

 

BÉRELHETŐ HELYISÉGEK

 

Színházterem: 20.000 Ft/óra, 402 fő ülőhely

Aula és Kávézó: 3.000 Ft/óra, 35 – 40 fő ülőhely

3-as öltöző: 2.000 Ft/óra, 25 – 40 fő

4-es, 5-ös: öltöző 2.000 Ft/óra, 5 – 8 fő

Félemelet: Ft/óra, fő ülőhely

Klubterem: 5.000 Ft/óra, 10 – 15 fő ülőhely

Konferenciaterem: 10.000 Ft/óra, 120 fő ülőhely

Nagyterem: 3.500 Ft/óra (árusítás alkalmával), 5.000 Ft/óra (rendezvény esetén)

Társalgó: 2.000 Ft/óra

 

EGYÉB SZOLGÁLTATÁS

Internet használat: Ingyenes internetezési lehetőség a kulturális központ aulájában minden nap 16.00 órától 20.00 óráig.


Amatőr művészeti csoportok

 

Derkovits Fúvószenekar

A nagy múltra visszatekintő zenekar 1973-ban alakult, azóta számos hazai és külföldi fellépést tudhat maga mögött. Színes és sokoldalú repertoárában a klasszikustól az indulókon keresztül a show-ig szinte minden műfaj megtalálható. A tagok közül többen is a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében végeztek, vagy jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatói szintén Miskolcon. A szakmai bemutatók mellett évente 25-30 meghívásnak tesznek eleget az ország egész területén, különböző kulturális és szórakoztató rendezvényeken, ünnepi eseményeken. Nagy sikerrel szerepeltek Olaszországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Franciaországban, valamint több alkalommal Németországban is.

Tagja a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek, arany minősítéssel rendelkezik. Munkájuk elismeréseként „Tiszaújváros Közművelődéséért” Évi Díj, valamint Megyénk Kultúrájáért Díj kitüntetésekben részesültek. Művészeti vezetők: Arnóczky Zoltán, karnagy-zenetanár és ifj. Arnóczky Zoltán, zenetanár.

 

Derkovits Majorette Csoport

A csoport 1995-ben alakult. Az eltelt időszakban számos helyi és vidéki versenyen, bemutatón, szakmai megmérettetésen és egyéb szórakozató, kulturális rendezvényen öregbítette a város hírnevét. Repertoárjában az eredeti feszes, katonás jellegű mazsorett táncok mellett, pom-ponos, szalaggal, nagy és kiszászlóval is táncolnak. Évente 25-30 felkérésnek tesznek eleget az ország egész területén.
Műfajuktól eltérően programjukban komplett jazz-tánc est is szerepel. A csoport több amatőr gála első helyezéssel, ezüst és arany oklevéllel, szakmai arany minősítésekkel rendelkezik, tagjai a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek.

Munkájukat Tiszaújváros Város Önkormányzata, ,,Tiszaújváros Közművelődéséért” Évi Díj kitüntetéssel jutalmazta.

A majorette csoportok művészeti vezetője és koreográfusa: Bognár Imre, okleveles mazsorettoktató.

 

Ifjúsági Majorette Csoport

A csoport 2004-ben alakult a felnőttek utánpótlásaként, mára viszont önálló repertoárral lép a közönség elé. Rendszeresen bemutatkozik városunk és a környező települések rendezvényein. Tagja a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek, arany és kiemelt arany oklevelekkel rendelkezik. A tagok évente több alkalommal szakmai zsűri előtt adnak számot tudásukról, a táncokat 1 és 2 bottal, valamint pom-ponnal adják elő.

A majorette csoportok művészeti vezetője és koreográfusa: Bognár Imre, okleveles mazsorettoktató.

 

Guzsalyas Díszítőművészeti Szakkör

A szakkör 1976-ban alakult, azóta töretlen lendülettel munkálkodik tárgyi és szellemi kultúránk, népszokásaink, hagyományaink megőrzésén, felelevenítésén, az utókor számára való továbbadásán. A tagok mindennapjaiba szervesen beépült a különböző ünnepkörökhöz és jeles napokhoz kapcsolódó népi hímzések készítése. Fontosnak tartják, hogy a hagyományos kézműves technikákat és azok gazdag szellemi értékét minél szélesebb körben megismertessék. Rendszeresen tartanak játszóházakat, munkáikból önálló kiállításokat rendeznek, de olykor vendégkiállításokon is bemutatkoznak. Csoportosan, valamint egyénileg készített alkotásaik több alkalommal is díjazásban részesültek.

Munkájuk elismeréseként ,,Tiszaújváros Közművelődéséért” Évi Díj és Megyénk Kultúrájáért Díj kitüntetésben részesültek. Szakkörvezető: Füredi Zsuzsanna, népi játék és kismesterség oktató, mézeskalács készítő népi iparművész.

 

Szederke Kézműves Szakkör - Ifjúsági csoport

1988-ban 12 fővel 7-10 éves diákokból alakult meg az ifjúsági csoport. Nyitottságuk és érdeklődésüknek megfelelően összeállított munkaterv alapján, heti egy alkalommal 2 órás foglalkozás keretében dolgoznak. Az év jeles napjaihoz, ünnepeihez kapcsolódó szokások és a hozzájuk kötődő tárgyak elkészítésének módjával ismerkednek meg. Természetes anyagok felhasználásával kiállításra alkalmas alkotások (hímzés, szövés, fonalas munkák, tojásfestés, mézeskalács díszítés, játékok stb.) készülnek.

A szakkörön tanultakat különböző rendezvényeken, játszóházakban (Tiszaújváros, Budapest, Miskolc stb.) mutatják be.

Szakkörvezető: Füredi Zsuzsanna népi játék és kismesterség oktató, mézeskalács készítő népi iparművész

 

Tiszavirág Foltvarrókör

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében elsőként Tiszaújvárosban alakult foltvarró kör 1995-ben. Céljuk a folton-folt technika elsajátítása és alkalmazása a mai viseletben, a mindennapi használati tárgyakon és a városi lakáskultúrában. A szakkör 1997-ben meghirdetője és lebonyolítója volt az első tematikus magyarországi foltvarró kiállításnak és pályázatnak, melynek azóta is folyamatosan szervezői és résztvevői. Munkáikkal minden évben hozzájárulnak egy-egy jótékonysági tevékenységhez. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a környező települések foltvarró szakköreivel, együttműködésük szakmai tapasztalatcserékben és közös kiállításokon való részvételben valósul meg. Kiállított munkáikkal a Városi Kiállítóteremben rendszeresen találkozhatunk, azonban a hazai közönség mellett nagy sikerrel mutatkoztak be a strassburgi Quilt Expo-n is. 2016-tól régiós központként működnek.

Színvonalas szakmai tevékenységük elismeréseként Tiszaújváros Önkormányzata ,Tiszaújváros Közművelődésé-ért” Évi Díj kitüntetésben részesítette a csoportot. Szakkörvezető: Mag Kálmánné.

 

Kisbocskor és Pántlika Néptáncegyüttes

A Kisbocskor Néptáncegyüttes 2008-ban alakult. Az együttes két csoporttal működik: óvodás és iskoláskorú gyerekekkel. Egyik legfontosabb céljuk, hogy a táncos palánták megismerkedjenek a népi játékokkal és a magyar néptánc alapjaival, - átéljék egy táncos közösséghez tartozás, a közös munka szépségeit, élményeit, - fontos tudnivalókat sajátítsanak el néphagyományainkról, táncainkról és népzenénkről. Rendszeres fellépői városunk és a környező települések rendezvényeinek, Lengyelországban is nagy sikerrel mutatkoztak be. 2016-tól az évek alatt felcseperedett tagokból újjáalakult a Pántlika Néptáncegyüttes, amely már több rangos felkérésnek tett eleget, többek között a Gödöllői Városnapokon vendégszerepeltek.

A VI. Abigél Országos Minősítő Táncfesztiválon a Kisbocskor Néptáncegyüttes arany, a Pántlika Néptáncegyüttes ezüst minősítést szerzett. Művészeti vezető: Losonczi Benjámin Róbert néptánc oktató.

 

Tiszaszederkényi Bokréta Citerazenekar

A zenekar 1992-ben alakult Tiszaszederkény városrészben.
Céljuk a hagyományok ápolása, megőrzése, átadása, a közösség építése a népzenén - és azon belül is a citeramuzsikán - keresztül. népdalok és tájjellegű dalcsokrok is szerepelnek. Nagy sikerrel mutatkoztak be Erdélyben és Lengyelországban.
Rendszeres fellépői városunk, valamint a környék kulturális és egyéb szórakoztató rendezvényeinek. Számos elismerő szakmai díjban részesültek, megkapták a Megyénk Kultúrájáért Díj kitüntetést, valamint a KOTA országos minősítésen arany fokozatot értek el. Rendszeres kísérői a Kisbocskor és Pántlika Néptáncegyütteseknek, valamint a Mezei Virág Népdalkör műsorainak. Zenekarvezető: Oláh Dezső.

 

Szederke Díszítőművészeti Szakkör

A Szederke Díszítőművészeti Szakkör 1995 óta működik Tiszaújváros Tiszaszederkény városrészében. A csoport legfontosabb feladatának tekinti a település hagyományainak őrzését, a régi szokások felelevenítését, a jeles napokhoz ünnepekhez kapcsolódó tevékenységek újraélesztését és életben tartását.
Igyekeznek felgyűjteni és megmenteni a település régi szövött textíliáin és hímzésein található motívumokat, de emellett a Kárpát-medence más tájegységeinek hímzéskultúrájával is ismerkednek. A szakkör tagjai szívesen fűznek gyöngyöt, szeretnek szőni és horgolni. Elsajátították a rececsipke-készítés alapjait, ezzel is próbálva megőrizni ezt a különleges technikát az utókor számára. A tájház udvarán épült kemencében rendszeresen sütnek kenyeret, kalácsot. Újra elkészítik a rég feledésbe merült népi ételeket, felidézve a régi mozdulatokat és ízeket.

Aktív részesei a városrész kulturális életének. Szakmai kirándulásokon, előadásokon, táborokban folyamatosan bővítik ismereteiket, kiállításokon, bemutatókon szívesen osztják meg tapasztalataikat, tudásukat az érdeklődőkkel.
Füredi Zsuzsanna, népi játék és kismesterség oktató, mézeskalács készítő népi iparművész.

 


Tiszaszederkényi Művelődési Ház

Nyitvatartás:

Hétfő: 8.00-16.00

Kedd: 10:00-18:00

Szerda: 8:00-16:00

Csütörtök: 8:00-16:00

Péntek: 10:00-18:00

Szombat, vasárnap: Zárva


Cím, postacím:

Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár
Tiszaszederkényi Művelődési Ház

3580 Tiszaújváros, Bocskai u. 33.


Telefon/Fax:

Tel: 49/544-552

Fax: 49/544-550

E-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Számlázási cím:
Derkovits Művelődési Központ, 3580 Tiszaújváros, Széchenyi u. 2.


Városi Kiállítóterem


A Derkovits Művelődési Központ kiállítóhelye, mely közművelődési intézményként sokrétű bemutatók színtere. Elsősorban képzőművészeti, iparművészeti, fotóművészeti, népművészeti kiállítások, de filmvetítések, előadások helyszíne is.


Nyitvatartás: Hétfő-péntek: 10.00-18.00

Cím: Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár, Városi Kiállítóterem, 3580 Tiszaújváros, Barcsay J. tér 2-4.

Telefon: 49/341-706

E-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Helyiségbérlet:

1 napos használat esetén: 20.000 Ft/nap
1 hetes használat esetén: 6.000 Ft/nap
1 hetet meghaladó használat esetén: 5.000 Ft/nap

+ a teremőr díjazása: 700 Ft/óra (hétköznap), 1.000 Ft/óra (hétvégén)


Hamvas Béla Városi Könyvtár


Cím: 3580 Tiszaújváros, Széchenyi út 37.

Telefon: 49/542-006

Fax: 49/542-010

E-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Nyitvatartás:


Kölcsönzőtér, e-Olvasóterem, Médiatár

Hétfő: Zárva

Kedd: 10.00-19.00

Szerda: 10.00-19.00

Csütörtök: 10.00-19.00

Pntek: 10.00-19.00

Szombat: 9.00-13.00

Vasárnap: Zárva


Gyermekkönyvtár

Hétfő: Zárva

Kedd: 10.00-18.00

Szerda: 10.00-18.00

Csütörtök: 10.00-18.00

Pntek: 10.00-18.00

Szombat: 9.00-13.00

Vasárnap: Zárva


Helytörténeti Gyűjtemény
és állandó várostörténeti kiállítás

Hétfő: Zárva

Kedd: 10.00-19.00

Szerda: 10.00-17.00

Csütörtök: 10.00-17.00

Pntek: 10.00-19.00

Szombat: 9.00-13.00

Vasárnap: Zárva


Helytörténeti Gyűjtemény
kutatónap

Kedd: 12.00-16.00


Helytörténeti Gyűjtemény
"Villa Scederkyn" Tájház

Hétfő: 10.00-18.00

Kedd: 10.00-18.00

Szerda: 10.00-18.00

Csütörtök: 10.00-18.00

Pntek: 10.00-18.00

Szombat: 10.00-18.00

Vasárnap: 10.00-18.00


Tiszaszederkényi Fiókkönyvtár nyitva tartása:

Hétfő: 8.00-16.00

Kedd: 10.00-18.00

Szerda: 8.00-16.00

Csütörtök: 8.00-16.00

Pntek: 10.00-18.00

Szombat: 9.00-13.00


Tiszaparti Fiókkönyvtár nyitva tartása:

Kedd, csütörtök: 16.00-18.30


Szolgáltatásaink díjai

 

Szolgáltatás

Ár

Beiratkozási díj egy évre

1300,- Ft

Kedvezméyes beiratkozási díj1évre

- pedagógus

- munkanélküli

-16 éven felüli diák

- 70 év alatti nyugdíjas

650,- Ft

 

- 16 éven aluli diák

- 70 év feletti nyugdíjas

- közgyűjteményi dolgozó

- pedagógus, csak a Tiszaszederkényi

Fiókkönyvtárba érvényes beiratkozáskor

ingyenes

Napijegy (alkalmi könyvtárhasználatra)

300,- Ft

Könyvtárpártolói beiratkozási díj

változó, a beiratkozási díjnál magasabb összeg

Regisztráció

ingyenes

Kölcsönzés lejárati idejének hosszabbítása

ingyenes

Előjegyzés

 

- készítése

ingyenes

- értesítés levélben

a mindenkori postaköltség összege

Könyvtárközi kölcsönzés

 

- kezelési költség

500,- Ft/db

Késedelmi díj: késedelmi díj + postázási költség

 

A felszólítás késedelmi díja:

 

- könyv

20,- Ft/könyv/nap

- egyéb dokumentum: (folyóirat, CD, DVD, videofilm)

100,- Ft/dokumentum/nap

- Felszólítás I. postázási költség

 

- Felszólítás II. postázási költség

a mindenkori postázási költség összege

- Felszólítás III.(tértivevényes) postázási költség

 

 

 

Az Olvasójegy pótlása (igényléskor fizetendő)

300,- Ft

Dokumentum kártérítés

a dokumentum pótlásának költsége

Irodalomkutatás:

 

- alapdíja,(mely max. 20 bibliográfiai tételt tartalmaz

 

nyomtatott formában)

1500,- Ft

- 20 tételen felül további

50,- Ft /tétel

Letéti díj

 

olvasótermi könyv hétvégi kölcsönzése esetén

változó, a könyv eszmei értéke, de min.

(A könyv visszahozatalakor a letéti díjat visszafizetjük.)

3000,- Ft

Játszóház

200,- Ft/fő/alkalom

 

Számítógép- és internethasználat

 

 

- beiratkozott könyvtárhasználóknak

A beiratkozási díj összege
- nem beiratkozott könyvtárhasználóknak Napijegy: 300 Ft/nap

- Saját laptoppal, táblagépppel a könyvtári Wi-Fi-hez   csatlakozva

A beiratkozási díj vagy napijegy összege

- Elektronikus könyvtári katalógus használata

Ingyenes

- e-Közszolgáltatások internetes oldalain történő   ügyintézés

ingyenes

Szkennelés, digitális másolatkészítés

50,- Ft/oldal

Nyomtatás

 

- A/4 fekete-fehér szöveg

30,- Ft

- A/4 fekete-fehér kép (min. 50% kép)

100,- Ft

- A/4 színes szöveg

50,- Ft

- A/4 színes kép (min. 50% kép)

150,- Ft

 

 

- A/3 fekete-fehér szöveg

60,- Ft

- A/3 fekete-fehér kép (min. 50% kép)

200,- Ft

- A/3 színes szöveg

100,- Ft

- A/3 színes kép (min. 50% kép)

300,- Ft

 

 

Másolatszolgáltatás

 

- A/4 fekete-fehér

15,- Ft/oldal

- A/4 színes

150,- Ft/oldal

- A/3 fekete-fehér

30,- Ft/oldal

Laminálás

100,- Ft/lap

Spirálozás, iratfűzés

250,- Ft

Fax küldés

 

- belföldre: 1. oldal

250,- Ft

- további oldalak

200,- Ft

- külföldre: 1. oldal

700,- Ft

- további oldalak

500,- Ft

Fax fogadása

150,- Ft/oldal